DUYULARI HAREKETE GEÇİRİN!
Anne karnında gelişmeye başlayan duyu organları sayesinde doğumdan sonra sesinizi ve kokunuzu tanıyan bebeğinizin duyu organları hızla gelişir. Bu aşamada miniğinizin yardımınıza ve desteğinize ihtiyaç duyar. Küçük hanım ve beylerin duyularını harekete geçirecek aktivite ve oyun önerilerini 4 başlıkta sizler için topladık. Keyifli okumalar dileriz!
Bebeğinizin dokunma duyusunu eğlenceli aktivitelerle geliştirin.
Bebeğinizi bir koyun postu gibi tüylü dokuda bir halı/kilim üzerine yüz üstü yatırın. Farklı dokular arasında bebekler arasında en çok sevilen, yumuşak, ele batmayan hafif yapıdaki tüylerdir. Ebeveyn gözetimi altında tüylerle (ağza ve burna değdirmemesine özen göstererek) oynamasına izin verin. Bu aynı zamanda bir karın üstü egzersizidir ve bebeğinizin beden sağlığı için de destekleyicidir.
Bebeğinize farklı türk dokulardan yapılmış oyuncak verin. En az 3 farklı dokunun bir arada olduğu oyuncakla temas kuran bebeğinizin nöronları ışık saçacak ve öğrenmenin, keşfetmenin büyüsüne kapılacak.
Bebeğiniz köpüklerle oynayacak yaşa geldiğinde onları havada yakalaması için teşvik edin. Koltuğa, yere düşen baloncuklara dokunduğunda teşvik edici tepkiler verin.
Bebeğinizin minik ayaklarına çoraplarını giydirip çıkarın. Tabii aynı anda konuşun: ''Çoraplarııı giiiydiiiik, çoraplarıııı çıııkarrdııııkk!''
Bebeğinizle parmak oyunları oynamak onların dokunma duyu gelişimlerini desteklemenin en temel yoludur. Mesela; ''hani bana hani bana demiiiş'' ya da ''bir elimde beş parmaaaak'' oyunları oynayabilirsiniz.
Yaz aylarında bebeğinizi çimlere yatırın, emeklemesine izin verin.
Bebeğinizin işitme duyusunu geliştirmek için aktivite önerileri
Beraber parka, bahçeye gidin ve kuş seslerini dinleyin. Kuş seslerine ''aaa bir kuş ötüyor'' ya da bir kedi sesine ''bir kedi miyavladı hadi onu bulalım!'' ya da bir köpek sesine ''köpek havladıııı'' diyerek ses-kavram eşleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaşına uygun müzik aletlerini çalması için ona verin. Oyuncak bir gitar, keman ya da erken dönem için bir davul.
Tahta kaşıkları, tencereleri ve tavaları çıkarıp birlikte müzik yapın.
Birlikte müzik dinleyin ve ona şarkılar söyleyin. Dakikalar içinde alkış ve danslarıyla size eşlik ettiğini göreceksiniz.
Bebeğinizin görme duyusunu geliştirin
Bebeğinize üzerinde siyah ve beyaz desenler olan kartlar gösterin. Çok küçük bebekler bile zıt renkleri birbirimnden ayırabilir.
Kendi başına dengesini kurup oturmaya başladığında onunla uzamsal akıl yürütme oyunları oynayın. Mesela cisimleri boylarına göre sıralama, topları birbirinize yuvarlayarak atma gibi.
Eğer evinizde uygun yeriniz varsa akvaryumlar ilgisini çekecektir. Ancak bebeğinizin yetişmeyeceği bir yere yerleştirdiğinizden emin olun.
Birlikte bir kitabın resimlerle dolu renkli sayfalarını inceleyin.
Ormanda vakit geçirin. Farklı ağaçları gösterin, isimlerini söyleyin. Farklı renklerdeki ağaç yapraklarıyla oyunlar oynayın ve doğanın eşsiz renklerinin tadını çıkarın.
Bebeğinizin koku duyusunu geliştirin
Bebeğinize koklaması için çiçekler verin.
Bebeğinizin yetişmeyeceği bir yere sarudnya yağı damlattığınız bir kumaş parçası koyun ve yepyeni bir kokuyla tanıştırın.
Plastik bir kabı karanfil, muskat gibi farklı baharatlarla doldurarak bir çıngırak yapın ve sarı bir bantla sıkıca bağlayın.