HAMİLE OLDUĞUNUZU ÖĞRENDİĞİNİZDE BİLMENİZ GEREKEN 25 ŞEY

Artık biliyorsunuz ki hamilesiniz! Siz de içinizde dünyaya merhaba diyecek bir can taşıyorsunuz. Bizde, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik. Keyifli okumalar güzel anne adayı :)

Hamilelerin bilmesi gereken ilk 5 şey 

1. Doktor kontrollerinizi kesinlikle aksatmayın. Her bir kontrol hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşır. Ayrıca her doktor randevusu miniğinizi görmek size çok iyi gelecek. 

2. Hamilelik hormonları metabolik hızı arttırarak eskiden sizi rahatsız etmeyen ısı düzeylerinden dahi rahatsızlık duymanıza neden olabilir. Sıca basmaları, ani gelen terleme, soğuk terleme, üşüme, titreme gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumda ince, hafif, pamuklu ve hava alan kumaşlar tercih etmelisiniz.

3. Konu kıyafetlerden açılmışken, artık balenli sütyen giymek yerine daha rahat, balensiz sütyenlere geçiş yapabilirsiniz. Alt tarafta sizi rahatsız eden teller hem konforunuz hemde süt bezlerinin gelişimi için önemli bir hamle. 

4. Hamilelikle birlikte horlamaya başlayabilirsiniz. Hamilelik hormonları burun içi zarların yumuşamasına ve şişmesine neden olarak uykuda hormanıza sebep olabilir. 

5. Hamilelikte karında kaşıntılar meydana gelebilir. Bunun nedeni haftalar geçtikçe karın büyümesi ve karın kaslarının da bu büyümeyi gerilerek desteklemesi. Bazı kadınlarda el ve ayaklarda da kaşıntı olabilir. Tüm bunlar normal olmakla birlikte kaşıntıların aşırı bir hal alması ve vücudun her tarafında olması nadir görülen bir karaciğer rahatsızlığı belirtisi olabileceğinden, hemen doktorunuzla durumu paylaşmalısınız. 

Hamilelerin bilmesi gerekenler 

6. Bebeğiniz doğmadan önce saçınıza bakımı kolay bir kesim yaptırmak işinizi kolaylaştıracak. Bebekten sonra bir süre kişisel bakım, kuaför gibi randevular için hemen vakit bulamayabilirsiniz. 

7. Doğum konusunda panik yaşamanıza gerek yok. internetten korkunç doğum hikayeleri, videoları izlemeyin. Her zaman en iyi şekilde olacağını düşünün, pozitife odaklanın. 

8. Hamilelikte cinsel ilişki doktor yasaklamadığı sürece yasak değildir. Bu konuda doktorunuza danışın. 

9. Yatağınızın başucuna muz, tuzlu kraker koyun. Boş mide bulantıları şiddetlendirir, bu nedenle gece tuvalet için kalktığınızda ya da sabah uyandığınızda bunlardan bir miktar atıştırabilirsiniz. 

10. 32'inci haftadan itibaren her gece perine bölgesine baden yağı sürün. Bazı araştırmalar bunun normal doğum sırasında yırtılmaları önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. 

11. Hamile olmanız egzersiz yapmayı bırakmanızı gerektirmez. Riskli bir gebelik yaşamadığınız sürece egzersizin dozunu ayarlamanız yeterli olacaktır. 

12. İzlemek istediğiniz bir film varsa şimdi izleyin. Doğum sonrasında ilk zamanalrda oturacak, dinlenecek ya da film izleyecek zaman bulamayabilirsiniz. 

13. Rahat olun, hayata olumlu bakmaya gayret edin. Araştırmalar olumlu bakış açısına sahip anne adaylarının daha iyi uyuduğunu, daha az kilo aldığını, daha kolay doğum yaptığını ve daha güçlü bebekler dünyaya getirdiğini gösteriyor. 

14. Ayak. umaranız büyüyebilir. 28-30. haftalar civarında vücut sıvıları artarak ayakların da şişmesine neden olur. Bu da mevcut ayakkabılarınızın ayaklarınızı sıkmasına yol açabilir. Kendinize rahat yeni bir spor ayakkabı alın ve her fırsatta ayaklarınızı yüksek bir yere uzatın. 

15. Yakınlarınızdan hediye konusunda fikrinizi soranlardan, bebek için giysi almak isteyenlere giysinin bedenini yeni doğana göre değil, 3-6 ve hatta 6-12 aylığa göre almasını isteyin. 

16. Kahvaltıda çay içmeyin. Hamilelik sırasında gıdalardan bol bol demir almanız gerekir ve çay demir emilimini engeller. Bu nedenle çayı ara öğünde aşırıya kaçmadan içebilirsiniz. Kahvaltıda değil.

17. Hamilelikte kokunuz da değişecektir. Vücudunuzda meydana gelen tüm kimyasal değişimler farklı, taze ve cezbedici koku yaymanıza neden olabilir.

18. Vajinal akıntı fark ederseniz panik olmayın. Hamilelik ilerledikçe rahim etrafındaki hücreler yumuşar ve hormon değişimleri ile birlikte bu durum açık renkte akıntıya neden olur. 

19. Hamilelik sürecinde göğüsleriniz hassaslaşır. Hamileliğin son haflalarında kzıarıklık, kaşıntı, süt gelmesi ya da meme ucu çatlamaları yaşanabilir. Hem bunları yaşamamak hemde daha rahat bir emzirme dönemine başlangıç için göğüs üçlarınıza saf zeytinyağı ya da lanonin sürebilirsiniz. 

20. Doğum yapmış ünlülerin fotoğraflarını gösteren tüm dergileri yakın. Emin olun, doğumdan sonra birkaç gün içinde 20 kg vermiş bakımlı bir ünlünün fotoğrafını görmek doğum sonrası görmek isteyeceğiniz en son şey olacaktır!

21. Yeni bir gözlük ya da lens almayın. Gözlerinizdeki ekstra sıvı görüşünüzü bozmuş gibi hissedebilirsiniz. Emin olmak için göz doktoruna gidebilirsiniz. 

22. Bebeğinize kimin bakacağını düşünmeye başlayın. Olasılıkları gözden geçirin. Bakıcı adayları ile görüşün. Anneniz, kayınvalideniz ile görüşün. Hemen karar vermek zorunda değilsiniz ancak şimdiden mümkün olduğunca bilgi toplamınız işe dönmeniz gerektiğinde işinizi kolaylaştıracaktır. 

23. Bebeğiniz anne karnındayken en iyi duyguduğu ses insan sesi frekansındaki seslerdir. Bu yüzden bebeğinize masla anlatın, şarkı söyleyin. Her gün her zaman konuşmaya çalışın. Size de iyi gelecek. 

24. Genetik olarak cilt çatlaklarının oluşumuna yatkınsınızdır ya da değilsinizdir. Bu konuda yapılacak pek fazla bir şey yok. Buna karşı yine de elimden geleni yapacağım diyorsanız destekleyici krem, losyon gibi ürünler kullanbilirsiniz. 

25. Hiç tanımadığınız yabancılar dahi size hamileliğinizle ilgili tavsiyelerde bulunacaklar. Bu gibi tavsiyelere karşı görünmez bir kalkan oluşturun, gülümseyerek dinliyormuş gibi yapsanız da duymayın, doktorunuzun tavsiyesi sizin için. her zaman en iyi ve güvenilir olandır.