BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ VE PSİKOSOSYAL GELİŞİME ETKİSİ
Elbetteki, ebeveyn olarak çocuğa olan tutum ve davranışların ilerideki dönemler üzerinde etkisi büyüktür, fakar baba-çocuk ilişkisi de tek başına ele alınması gereken önemli bir süreçtir.
BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Genel olarak çocukların doğduğu andan itibaren anne ile olan bağı, bu bağın ve bağlılığın özellikle çocuğun psikososyal gelişimi üzerindeki etkileri ele alınmış ve pek çok araştırmaya konu olmuştur. Elbette ki, ebeveyn olarak çocuğa olan tutum ve davrnaışların ilerideki dönemler üzerinde etkisi büyüktür, fakat baba-çocuk ilişkisi de tek başına ele alınması gereken önemli bir süreçtir.
Çocuk için anne, öncelikli olarak güven, sevgi ve şefkati temsil eder. Babanın da aynı şekilde çocuğun güven duygusu geliştirmesi için çocukla sağlıklı bir ilişkiye sahip olması büyük önem taşır. Uzun vade sonuçları düşünüldüğünde annenin olduğu kadar babasının da çocuğun psikososyal ve duygusal gelişiminde etkili olduğu bir gerçektir. Bu iki rol modelin bir arada ele almakla birlikte bilhassa baba-çocuk ilişkisini tek başına ele almak daha yerinde olacaktır, çünkü modernleşme ile birlikte babanın aile içinde ve çocuğa olan davranışlarında ve baba rollerinde değişimler söz konusudur. Farklı baba rollerinin çocukların psikososyal gelişimi üzerindeki etkileri de farklı olacaktır. Kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin baba figürünün farklı modellerde olması çocukların ilerde insan ilişkilerinde yansımalarının görülebileceği önemli bir unsurdur.
İLGİLİ BABA ROLÜ
Babanın çocuğa karşı ilgili olduğu, destekleyici, sağlayıcı ve hazırlayıcı rolde olması, çocuk için ailede kendini özdeştirebileceği yetişkin model olarak hem anne hem de baba büyük önem taşır. Yapılan araştırmalar, ilgili bir babaya sahip olan çocukların güven duygusu ve hissettiği destek konusunda diğer çocuklara göre daha avantajlı konumda olduğunu öne sürmektedir. Uzun vadede sonuçlarına baktığımızda ise çocuklarıyla ilgilenen baba, çocuklarına özgüven, özdeğer ve sosyal beceri gibi psikososyal niteliklerin olumlu yönde gelişmesine olanak tanır. Ergenlik döneminde fazlasıyla önem kazanan atılganlık ve özgüven gelişimini destekler. Ayrıca bu çocuklar, babalarıyla daha mesafeli olan çocuklara göre çevreye karşı daha olumlu ve duyarlı bireyler olma eğilimindedir.
İlgili bir babaya sahip çocuğu diğer çocuklardan ayıran farklılıklar nelerdir?
İlgili baba modeli çocuk için destekleyici ve koruyucu niteliktedir. Bu durum çocuğun kişilerarası ilişkilerinde güven, aitlik hissi, destek, duyarlılık, empati kurma becerilerinin gelişmesine olanak tanıyacaktır. Bu çocukları diğer çocukalrdan ayıran farklılık ise sosyal hayatta bu becerilerinin ön planda olduğu bir profilde olmalarıdır. Ayrıca bu çocukların özgüveni ve özdeğeri gelişmiştir. Olumlu düşünürler, kendilerini rahatlıkla ifade edebilirler ve uzlaşmacı bir yapıya sahiptirler. Bununla birlikte, çocuk kendi sosyal çevresinde babasının rolünü diğer baba rolleriyle ve bunun baba-çocuk ilişkisine yansımalarını karşılaştırdığında yabancılaşma hissedebilir.