ANNE ADAYLARININ EMZİRME İLE İLGİLİ BİLMESİ GEREKEN 7 ÖNEMLİ NOKTA
Emzirme doğumun hemen ardından başlayan ve genellikle 1,5 yıl süren bir serüven. Sağlıklı bir emzirme süreci için hamilelerin doğumdan önce bilmesi gereken meme ucu bakımından göğüs pompası kullanımına kadar emzirme ve anne sütüyle ilgili 7 detayı yazımızda bulacaksınız. Anne ile bebek arasındaki en büyük bağ olan emzirme ve emzirme sürecini devamlı hale getirmek için yapılacaklara geçelim;
MEME UCU BAKIMI İÇİN KULLANILMASI GEREKENLER NELER?
Doğum ile birlikte de meme ucu kuruluğunuza göre her emzirmede ya da birkaç emzirmede bir göğüs ucu kreminizi sürerek göğüs pedi ya da göğüs koruma kalkanları ile çamaşıra teması engelleyerek sızan sütün bu bariyerlerde kalmasını sağlayabilirsiniz.
GÖĞÜS PEDİ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?
Göğüs pedi için soru işaretleriniz olabilir ancak göğsünüzü her gün duşta yıkayıp, göğüs pedinizi gün içinde sık sık değiştirdiğiniz sürece bir sorun yaşamazsınız.
GÖĞÜS POMPASI MUTLAKA KULLANILMALI MI?
Emzirmeyi destekleyen ve olmazsa olmaz ürün ise göğüs pompaları. İster biberonla besleyin ister beslemeyin mutlaka ve mutlaka bir göğüs pompası kullanmalısınız.
GÖĞÜS POMPASI NE İŞE YARAR?
Göğüs pompalarının iki işlevi var. Birincisi göğüste biriken sütü dışarı çıkartarak mastit oluşumunu engellemek. Diğeri ise sür üretimini arttırmak.
GÖĞÜS POMPASI TERCİH EDERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Elbette, ihtiyaçlarınıza göre tercih edebilirsiniz. Manuel pompalar anneyi biraz yorabilir, bu nedenle otomatik pompalar biraz daha revaçta. Onun için pompa kullanacaksanız, mutlaka elektrikli, pilli ya da powerbank yardımıyla çalışan otomatik pompalara göz atmalısınız. Çok sık seyahat ediyorsanız ya da çalışan bir anneyseniz pilli olanlar hayat kurtarıcı olacaktır. Kısa sürede çok sağım yapmanız gerekiyorsa çiftli göğüs pompaları ihtiyacınıza yanıt verecektir.
VAKUMLU ANNE SÜTÜ TOPLAYICILARI
Aynı zamanda emzirme sırasında kullanılan tekli olan, diğer göğüsteki sızan sütü toplayan vakumlu süt toplayıcılarını tercih edebilirsiniz. Süt toplayıcılarını kullanan anneler genellikle sütlerinin arttığı görüşündeler.
GÖĞÜS POMPALARI NASIL TEMİZLENMELİ?
Elbette diğer bir nokta da pompaların temizliği. Her kullanımdan sonra mutlaka parçaları doğal içerikli temizleyicilerle yıkayıp ardından sterilize etmelisiniz. Sterilize işlemi 5-10 dakikadan fazla olmamalıdır. Sterilize ettiğiniz göğüs pompası parçalarını yine temiz, kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz.