BEBEKLERİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR, BEBEKLERDE BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRME YÖNTEMLERİ
Mevsim geçişlerinde en sık duyulan konulardan biri, hastalıklardan korunma ve bağışıklık sistemi ilişkisi oluyor. Bebeklerimizi soğuk havaya karşı korumak mı yoksa onları dirençli kılmak mı daha önemli gibi önemli sorular zihninizde birikiyorsa bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek aslında sandığınız kadar zor değil. Bebeğinizin bağışıklığı, prebiyotiklerin probiyotiklerin bağırsakta yaşamını ve gelişimini desteklemesi ile sağlanıyor. Bebeklerin sağlıklı bir hayata adım atması için beslenmelerinde yer alması gereken en önemli içeriklerden olan prebiyotikleri ayrıntılarıyla yazımızda bulacaksınız.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?
Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan bir hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi; bakteri, parazit, virüs gibi hastalığa yol açan patojenlerle mücadele eder. Bebekler bu patojenlere her zaman maruz kalabilir. Ancak bu hastalık yapan canlılara maruz kalmaları, bebeklerin her seferinde hastalanacakları anlamına gelmez. Bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı doğal koruma sağlar. Ayrıca bebekleri mikroplardan tamamen uzaklaştırmak da doğru değildir. Mikroplar günlük yaşamın bir parçasıdır. Bu nedenle bebeklerin hastalanmasın diye mikroplardan uzak, aşırı steril bir ortamda bulundurulması tavsiye edilmez. Bu noktada, bebeklerin bakterilerle temas ederken sağlıklı kalması içinse beslenmelerinde prebiyotik kaynakların bulunmasına özen gösterilmelidir.
PREBİYOTİKLER BEBEĞİNİZİN VÜCUDUNA NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAR?
Bebeğinizi hastalıklardan korumak için atabileceğiniz en doğru adım, bebeğinizin vücut direncini yükseltmek ve onu çevresel faktörlerin geliştirici etkisinden mahrum bırakmamaktır. Bebeğinizin vücut direncini yani bağışıklık sistemini güçlendirmek için de prebiyotiklerden yararlanabilirsiniz. Prebiyotikler, beslenme düzeniyle alınan, sindirilmeyen ancak fermente olabilen besin maddeleridir. Prebiyotikler, yararlı bakterilerin bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler. Bu sayede bebeklerin bağışıklığı desteklenip geliştirilir, alerji riskinden korunmaya, enfeksiyonel hastalıkların önlenmesine ve sindirim sisteminin düzenli işlemesine yardımcı olurlar.
BEBEKLER İÇİN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN BESİNLER HANGİLERİDİR? BEBEKLER İÇİN PREBİYOTİK KAYNAKLARI NELERDİR?
Sağlıklı ve bebeğe özel bir beslenme programıyla bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Tabii bunun için prebiyotik içeren gıdaların beslenme düzenine eklenmesi ve bunlardan yardım almak çok önemli. En önemli prebiyotik kaynağı kesinlikle anne sütüdür. Anne sütünün içerisindeki en önemli maddelerden birisi de prebiyotiklerdir. Özellikle ilk 6 ay ve 6. Aydan sonra ek besine geçildiğinde dahi 2- 2,5 yaşına kadar anne sütünden faydalanmak çok önemlidir. Peki ya anne sütü yoksa? Öncelikle sütü gelmeyen ya da sütü yetersiz anneler panik yapmamalı. Anne sütü eksikliğinde bebeğinizin prebiyotik ihtiyacının karşılanması amacıyla yeterli prebiyotik bileşen içeren devam sütleri kullanılabilir. Böylece bebeğinizin bağışıklığını desteklemek için ihtiyacı olan besin ögelerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.