BEBEĞİNİZLE AY AY OYNAYABİLECEĞİNİZ OYUNLAR VE AKTİVİTELER
Bebekler eğlenmek için oyun oynarlar. Ama oyun onlar için aynı zamanda keşfetmenin, öğrenmenin ve iletişimi öğrenmenin önemli bir yolu aslında… Sahi, bebeğinizin gelişimini desteklemek için ona doğru oyuncak alıp almadığınızı biliyor musunuz? Bu yazımızda bebeğinizle ay ay oynayabileceğiniz, bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak aktivite ipuçlarını bulacaksınız.
0-6 AY BEBEK OYUNCAKLARI, 0-6 AY BEBEK AKTİVİTELERİ
Bebeğiniz için alacağınız oyuncak, içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun olmalı. Miniğiniz kendi döneminden küçüklere uygun olan oyuncaklara ilgi göstermez. Bunun tam aksine büyükler için tasarlanmış bir oyuncak da becerilerini aştığı için cesaretini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kutunun üzerinde hangi gelişim dönemine uygun olduğu belirtilen ürünleri seçmenizde fayda var.
İlk 6 ay boyunca çevresindeki her şey bebeğiniz için ilgi odağı olur. Bebeğiniz etrafta gördüğü her şeyi, özellikle de yüzünüzü büyük bir merakla inceler. Görme yeteneği geliştikçe uzaktaki nesneleri daha net görmeye başlar. Bu dönemde parmaklarıyla oynamaya ve ilgisini çeken tüm nesnelere uzanıp dokunmaya çalışır.
Yakınında duran hareketli veya sallanan oyuncaklar bebeğiniz için ilgi odağı olur. Özellikle renkli, parlak oyuncaklara bayılırlar. Aynı zamanda müzikli, ses çıkaranlardan keyif alırlar.
6-12 AY BEBEK GELİŞİMİNE UYGUN OYUNCAK SEÇİMİ VE AKTİVİTELER
Bu dönemde bebeğinize dokunma duygusu ve kavrama yeteneğini geliştiren oyuncakları tercih edin. Örneğin çıngıraklı maymun bebeğinizi eğlendirirken, aynı zamanda el ve ayak parmaklarını da güçlendirir.
Bebeğiniz 6. Aydan itibaren tüm avucunu kullanarak cisimleri kavramaya başlar. Ayrıca duyu organları da gelişir. Bu nedenle dokunma duygusu ve kavrama yeteneğinin gelişmesi için ona farklı kumaş ve şekillerdeki oyuncaklar alabilirsiniz.
Bebeğinizin emekleme becerisini arttırmak için ona yutamayacağı büyüklükte renkli ve yumuşak toplar alabilirsiniz. Bu topların peşinden gitmek için elleri ve dizlerini üzerinde kendini kaldırarak ileri geri hareket etmeye devam ettikçe bebeğinizin emekleme becerisi giderek artar.
Bu dönemde sesli oyuncaklar bebeğinizin ilgisini çektiği gibi, duyma duygusunu da geliştirir. Bu nedenle çeşitli sesler çıkaran ve sebep sonuç ilişkisi kurmasını sağlayan oyuncakların büyük faydası olur.
Bebeğinize iç içe geçebilen kaplar, halkalar ya da kutular alın. Miniğiniz onları birbirine vururken, iç içe koyarken, renklerine göre ayırırken veya kule şekline dönüştürürken el ve hayal gücü gelişmeye başlar.
12-18 AY BEBEK OYUNCAK SEÇİMİ VE AKTİVİTELERİ
Bebeğiniz bu dönemde artık ilk adımlarını atmaya başlamıştır. Bu yüzden miniğinizi yerinde tutmak neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla enerjisini her fırsatta harcamakiçin gelişimine uygun yeni oyuncaklara ihtiyaç duyar.
Bu dönemde bebeğinizin yürüyüşüne destek olmak için çekip ilerletebileceği bir yürüyüş arkadaşı edinebilirsiniz. Ayakta durmasına teşvik edecek ya da peşinden yürümek isteyeceği için bebeğinizin daha kısa sürede yürümesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca fiziksel yeteneğini geliştirecek büyük oyuncaklarla oynamaya başlayabilir. Üzerine oturabileceği, binip gezebileceği oyuncaklarla, kova kürek gibi setler ya da ayına uygun hazırlanmış yapbozlarla oynamaktan büyük keyif alırlar.