HAMİLELİKTE CİLDİNİZDE YAŞANAN 10 DEĞİŞİM
Hamilelik süreci kadınlar için çok güzel bir duyguyu barındırırken özellikle ciltte meydana gelen değişiklikler nedeniyle çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Hamilelikte ciltte yaşanan renk değişikliklerinden karında oluşan çizgiye, meme ucu ve koltuk altı kararmasından aknelere kadar hamileliğin ciltte yarattığını değişimleri ve bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulacaksınız.
- HAMİLELİKTE CİLTTE RENK DEĞİŞİMLERİ
Hamilelik döneminde genellikle alın, yanaklar, burun, üst dudak ve çenede renk değişimleri görülebiliyor. Birçok hamilede gözlenen bu lekelenmeler ve cilt tonu eşitsizlikleri doğumdan sonra yok oluyor. Ancak hamilelik döneminde bazı önlemleri alarak bu renk eşitsizliklerinin önüne geçebilirsiniz. Alacağınız bazı pratik önlemler arasında 30 faktörlü bir güneş koruyucu krem kullanmak ve UV ışınlarının cildinizde yaratacağı etkilere karşı önlem almak başta geliyor.
- HAMİLELİKTE KARINDA OLUŞAN ÇİZGİ GEÇİCİ MİDİR?
Hamileliğin 20. Haftasından sonra karın orta hattında linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılan çizgi şeklinde bir şekelenme oluşuyor. Göbek deliğinin hemen altından başlayan ve kasık bölgesine doğru uzanan bu çizginin oluşumu son derece nromal ve doğumun ardından kendiliğinden kaybolur.
- HAMİLELİKTE KIRMIZI LEKELENMELERİN NEDENİ ÖSTROJEN
Yüzde, boyunda ve bazen karın bölgesinde kırmızı lekelenmeler görülmesi normaldir. Hamilelikte oluşan kırmızı lekeler; merkezde bir damar ve bu damardan etrafa doğru ışınsal olarak yayılım gösteren kılcal damarlar şeklinde oluyor. Hamilelikte artan östrojen hormonu nedeniyle ortaya çıkıyor. Doğumdan sonra da kısa süre içerisinde kayboluyor. Yani bir tedavi gerektirmiyor.
- HAMİLELİKTE MEME UCU VE KOLTUK ALTI KOYULAŞMASI NORMAL VE GEÇİCİ
Anne adaylarının büyük bir çoğunluğunun meme uçlarında, koltuk altlarında ve genital bölgelerinde koyulaşma gözleniyor. Artan östrojen seviyesine bağlı olduğu düşünülen bu durum özellikle esmer tenli anne adaylarında daha belirgin olabilir. Bu koyulaşmalar tamamen fizyolojiktir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Gebelik sonrası dönmde zaman içerisinde kaybolurlar.
- HAMİLELİK ÇATLAKLARININ GÖRÜNTÜSÜNÜ İYİLEŞTİRMEK MÜMKÜN
Anne adaylarının önemli bir kısmında karında, kalçada ve memelerde çatlaklar görülebiliyor. Cildin aşırı gerilmesi bu nedenle kolajen liflerinin yırtılmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu çatlaklara çoğu zaman rahatsız edici bir kaşıntı eşlik edebilir. Hamilelikte kırmızı renkte olan bu çatlaklar zaman geçtikte açılabilir. Bazı anne adaylarında oldukça fazla kilo almalarına ve koruyucu hiçbir önlem almamalarına rağmen çatlak oluşmuyor. Bazı anne adaylarında ise tüm koruyucu önlemlere rağmen çatlaklar görülebiliyor. Çatlakları tümüyle yok etmek mümkün olmasa da bazı önlemlerle görünüşlerini biraz olsun azaltmak mümkün.
- HAMİLELİKTE AVUÇ İÇİ KIZARIKLIKLARI GÖRÜLEBİLİR
Avuç içlerindeki kızarıklık da hamilelik döneminde meydana gelen fizyolojik değişiklikler arasında yer alıyor. Nadiren ayak tabanlarında da kızarıklık, kaşıntı görülebilir. Bu durumun nedeni; Palmoplantar eritem olarak adlandırılan bir klinik tablo olarak, östrojen seviyesinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Kaşıntının şiddetli olduğu durumlarda nemlendirici krem sürerek cildinizi rahatlatabilirsiniz.
- HAMİLELİKTE SAÇ DÖKÜLMESİ AZALIR
Hamilelikte yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı, gebelikte saç dökülmesi azalıyor. Hatta, bu dönemde, daha hacimli, hızlı uzayan, sağlıklı görünen saçlara sahip olabilirsiniz. Buna karşın; doğumdan sonraki lohusalık döneminde hızlı bir şekilde saç dökülmesi yaşanabilir. Genellikle doğumdan sonraki 6 aylık dönemde kendiliğinden düzelir.
- HAMİLELİKTE AKNE VE YAĞ BEZESİ
Gebeliğin özellikle ilk haftalarından itibaren aknelerde ve yüzdeki siyah noktalarda artış yaşanabiliyor. Ciltteki yağ bezelerinin çalışmasındaki artışa bağlı olarak meydana gelen bu durumda cilt temizliğine dikkat etmek ve uygun nemlendirici ürünler kullanmak gerekiyor. Tüm bu önlemlere rağmen akne oluşumunda ciddi bir artış gözlemleniyorsa bir dermatoloji uzmanı kontrolünde ilaç kullanılması öneriliyor.
- HAMİLELİKTE AŞIRI KAŞINTI
Özellikle karın, kalça ve meme cildinde, yani çatlayan cilt bölgelerinde kaşıntı bazı hamilelerde dayanılamayacak kadar şiddetli olabilir. Yaygın kaşıntı olması durumunda olası karaciğer ve safta yolları patolojisinin araştırılması gerekiyor. Diğer yandan; pamuklu, kaşındırmayan, sentetik olmayan ve cilde hava aldıran kıyafetler tercih etmek kaşıntıyı rahatlatabilir.
- HAMİLELİKTE BENLERDE KOYULAŞMA VE ÇOĞALMA
Ben sayısında artış ya da mevcut benlerde koyulaşma hamilelik döneminde yaşanan cilt değişiklikleri arasında yer alıyor. Ancak ben rengi aşırı koyulaşma, sınırlarında düzensizlik, boyutunda artış, kanama gibi anormal bulgular olması durumunda bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor. Benzer şekilde et benleri olarak adlandırılan ve sıklıkla boyun, koltuk altları ve kasıklarda gözlenen lezyonların sayı ve boyutlarında da artış gözlemlenebilir.