BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI VE BURUN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
Mevsim dönümlerinde bebeklerde burun tıkanıklığı ve akıntısı yaygınlaşmaya başlıyor. En kötüsü de düzgün nefes alamadıkları için memeyi düzgün ememiyor ve yeterli beslenemiyorlar. Bebekler de haliyle bu sıkıntılı durumdan oldukça rahatsız oluyorlar. Haydı ebeveynler, minik burunları temizleme operasyonu başlasın!
BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI
Bebek ve çocuklarda yaşanan burun tıkanıklığı sorunu önemsenmeyip, önlenmediğinde ne yazıkki solunum kapasitesinde düşüş gibi olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Bebeklerde burun tıkanıklığı son derece önemli bir konu olup, bebek burun temizliği günlük rutin içinde atlanmaması gereken bir bebek bakım gereksinimidir.
BURUN TIKANIKLIĞI BEBEKLERİN BESLENMESİNE ENGEL OLABİLİR
Burun içi hava yolu, yeni doğan bebeklerde ve aynı zamanda çocuklarda da yetişkinlere nazaran daha dardır. Bu yüzden burada oluşan herhangi bir problem, bebeğinizde ciddi sıkıntalara yol açabilir. Burun solunumu yani nazal solunum, özellikle ilk aylarda ağızdan solunum içgüdüsü bulunmayan bebekler için hayati önem taşır.
Emmenin devamlılığı için, meme ağızdayken bebeğin nefes alışverişini burundan sağlaması gerekir. Burun tıkanıklığı, bebeğin emmesini de büyük ölçüde engeller. Burun aynı zamanda havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, temizlenmesi, basıncının ve akış hızının düzenlenmesi, koku alma ve orta kulağın havalandırılması fonksiyonlarına da sahiptir. Burnun tıkalı olduğu tarafta, akciğer solunum kapasitesi de düşük olur.
BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞININ UYKUYLA İLİŞKİSİ
Burnu tıkalı olan bebek rahat uyuyamaz, sık sık uyanır ve daha da önemlisi, ağızdan solunumu devam ettiremedikleri için solunum duraksaması yani apne riski taşırlar. Bu durumun kronikleşmesi halinde bebeğin büyüme ve gelişmesi de etkilenebilir.
BEBEKLERDE BURUN İÇİ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
Sağlıklı bir bebekte burundan nefes alıp verirken sıkıntısı yoksa rutin burun temizliği gerekli değildir. Fakat bebeğin nefes alıp verirken burundan ses geldiği duyuluyorsa, uykuya dalmakta zorlanıyor, uyurken sık sık uyanıyor, emerken bırakıyor ve ağlıyorsa burun içi temizliğinin yapılması gereklidir.
Burun temizliğini en rahat şekilde banyo sonrası yapabilirsiniz. Banyo sırasında burnunun içerisine giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatarak kolayca atılmasına yardımcı olur. Banyo sonrası bu kirleri yumuşak bir kağıt mendil, kulak çöpü, tülbent ya da müslin bez ve burun aspiratörleri yardımıyla alabilirsiniz. Bunun dışında miniğinizin burun tıkanıklığı devam ediyorsa, serum fizyolojik içeren solüsyonları doktorunuzun önerisiyle bebeğinizin burnuna damlatabilirsiniz. Bebeğiniz bununla da rahatlamıyorsa serum fizyolojikle yıkama sonrası mukus tıkaçları burun aspiratörleriyle de temizlenebilir.
Bunlar pompa şeklinde olan aspiratörler ve nefesle çalışan burun aspiratörleri olarak iki türlüdür. Nefesle çalışan aspiratörün bir ucu bebeğin burnuna yerleştirilir, diğer uçta temizlik yapan kişinin ağzındadır ve nefesle bebeğin burnundaki salgılar çekilir. Bu metot pompa şeklinde olan aspiratörlere göre daha etkilidir. Bu her iki metodu da bebeğinizin burnunun daha fazla tahriş olmaması için sık yapmamalısınız. Bebeklerin burun içi mukozları çok hassas olduğundan temizlerken zorlamak ufak kanamalara sebep olabilir. Serum fizyolojiğin yeterli olmadığı durumlarda tuz içerği daha yüksek olan hipertonik solüsyonlar kullanılablir. Fakat bu solüsyonların da fazla miktarda kullanılması sıvı elektrolit dengesizliği oluşturabileceği için doktorunuzun tavsiye ettiği miktarda kullanmanız gerekir. Yüksek basınçlı burun spreyleri doktor tavsiye etmediği sürece bebeklere önerilmez, bilinçsiz kullanılmamalıdır.