BINGILDAK NEDİR, NE ZAMAN KAPANIR?
Yeni doğmuş bir bebek gerek görünüm gerekse bazı fiziksel özellikleri ile biz yetişkinlerden farklıdır. Bu farklardan biri de kafatasında bulunan bıngıldaklardır. Bıngıldağın ne zaman kapanacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu ebeveynleri tedirgin eder. Anne babaların çoğunlukla dokunmaktan endişe duydukları bıngıldak, hem doğum sırasında hem de bebeğin beyin gelişimi esnasında önemli görevler üstlenir. Bu yazımızda bıngıldak hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik
BINGILDAK NEDİR?
Bebeğin kafa kemiklerinin birleşme noktaları arasında kalan boşluklara fontonel yani bıngıldak denir. Yeni doğan bir bebeğin başında 6 tane bıngıldak vadır ama bunların sadece ön ve arka bıngıldak olmak üzere sadece 2 tanesi fark edilir. Anneler çoğu zaman kafanın diğer bölümlerine göre daha az yumuşak olan bıngıldağa dokunmaya korkarlar. Bebeğinizin saçını tararken, yıkarken veya severken bıngıldağa dokunmanız bebeğinize zarar vermez.
Bıngıldağın boyutları bebeğin gelişimine göre değişir. Genellikle ön bıngıldağın boyutu doğum sonrasında ortalama 2,1 cmdir ve bu oran ilk 1-2 ayda artma gösterebilir, arka bıngıldak ise 0,5 cm çapındadır.
BINGILDAK GÜÇLÜ BİR YAPIYA SAHİPTİR
Bebeğin kafasının üzerinde bulunan ve yumuşak bir yapıya sahip olan bıngıldak her ebeveyni oldukça korkutur. Korkularımız sebebi ne olursa olsun ebeveynlerin şunu bilmesinde yarar var. Bıngıldak sandığımızdan daha güçlü bir yapıya sahiptir ve küçük darbeler bebeğin bıngıldağına haliyle beyinsel gelişimine zarar vermez.
BINGILDAK DOĞUM SIRASINDA BEBEĞİN ZARAR GÖRMESİNİ ENGELLER
Bebek doğarken kafatası kemikleri henüz gelişmemiş ve son halini almamıştır. Bu durum doğum sırasında oldukça kolaylık sağlar. Çünkü yumuşak bir yapıda olan bıngıldak doğum kanalının şeklini alarak bebeğin doğum kanalında rahat olmasını sağlar. Bıngıldak bebeğin kafatası kemiklerinin birbirine yakınlaşması ve hatta üst üste binmesini sağlar. Dar olan doğum kanalından böylece başı zarar görmeden bebek dünyaya gelir. Doğum sırasında hayli dar bir yerden çıkan bebek bu durumdan bıngıldak sayesinde bir olumsuzlukla karşılaşmamış olur.