BEBEKLERDE BESİN ALERJİSİ, BELİRTİLERİ, TESTİ VE TEDAVİSİ

Bebeklerde besin alerjisi, yaşamın ilk yılı içerisinde ortaya çıkar. Özellikle ek gıdaya başlayan bebeklerin tattıkları yeni besinlerdeki maddeleri, bağışıklık sistemi yabancı madde olarak algılar ve tepki gösterir. Alerji olarak adlandırılan bu tepki kimi zaman bebeklerde ciddi rahatsızlıklara yol açar. Besin alerjisi tedavi edilmediğinde, solunum güçlüğünden bulantıya hatta ileri vakalarda hayati risk dahi taşıyor olabilir.

BEBEKLERDE ALERJİ

 

            Bebeklerde alerji, vücuda giren yabancı maddeye karşı oluşmuş aşırı tepkidir. Bebeklerde alerji belirtileri çoğu zaman şiddetli ağlama, kaşıntı, kızarıklıktır. Bu durumda alerjinin gerçekleşmesine neden olan faktörler incelenmelidir.

Besin alerjileri anne karnındayken yani henüz doğum öncesi dönemden başlayarak bebeğinizin hayatını etkileyebilir. Kimi zaman genetik yatkınlık, alerji yapan madde ile temasta alerji şiddetini etkileyebilir. Bebeklerde besin alerjisi belirtilerinin oluşması için bebeğinizin birden fazla seferde alerjiye neden olan besinle temas ederek duyarlılık kazanması gerekir.

 

BEBEKLERDE BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

            Bebeklerde besin alerjisi, sanıldığı gibi yalnızca ağız yoluyla tüketmek sonucu ile değil; koklamak, solumak, dokunmak sonucu da oluşabilir. Bu nedenle besin alerjilerinde, alerjen maddenin temas ettiği organdan kaynaklı şikayet oluşur.

Bebeğinizde alerjik madde cildi ile temas ettiyse; egzama, pişik, kurdeşen, kızarıklık, yanma hissi ve kaşıntı yapar.

Bebeğinizde alerji akciğerlerine etki ettiyse; astım, boğazda kaşıntı, boğulma hissi, yutkunmada güçlük, morarma, alerjik öksürük ve nefes darlığına neden olur.

Bebeğinizde alerji gözlerini etkilerse, yine bu bölgede kaşıntı, şişlik, sulanma, kızarıklık yapabilir.

Dolaşım sistemini etkilediği noktada; kalp hızının yavaşlamasına, tansiyon düşmesi, el ve ayaklarda soğukluğa neden olur.

 

BEBEKLERDE ALERJİ TESTİ NASIL YAPILIR?

            Bebeğinizde besin alerjisi şüphesi taşıyorsanız, muhtemelen hangi besinin neden olduğunu da tahmin ediyorsunuzdur. Bu durumda, bebeğinizde alerjiye neden olan maddeyi aramak için genel alerji testi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Ancak aniden oluşmuş ve nedenini kestiremediğiniz alerjilerde vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmanız gerekir. Doktorunuzun önereceği testlerden sonra bebeğinizde alerjiye neyin sebep olduğunu öğrenebilirsiniz.

Genel olarak besin alerjileri için yapılan testler;

 

Deri Prick Testi ile IgE Antikor Ölçümü

Kan Testi ile spesifik IgE Ölçümü

Besin Provokasyon Testleri ile besin yükleme testi ile alerjen ölçümü