KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ BELİRTİLERİ
Ülkemizde demir eksikliği anemisi sık karşılaşılan bir durum. Özellikle kadınlarda daha çok görülmekle birlikte, büyümenin hızlı olduğu erken çocukluk döneminde de yaşanıyor. Bu yazımızda küçük çocuklarda yaşanan demir eksikliği anemisi hakkında belirti, tanı ve tedavi yöntemlerini bulacaksınız. Keyifli okumalar dileriz.
ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ
Çocuğun vücudunda yeterli demir bulunmaması demir eksikliği anemisi gelişmesine yol açabilir. Hızlı büyüyen bebeklerde özellikle ilk 6 aydan sonra ek gıdalara geçilmeksizin yalnız anne sütü tüketilmesi, inek sütüne bir yaşından önce başlanması ve günde 500 ml'den fazla inek sütü tüketimi demir eksikliği gelişmesine yol açabilir.
Erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebekler demir eksikliği anemisi açısından daha büyük bir risk altındadır. Bu bebeklerin vücutlarında depolanan demir 2 ay içerisinde tüketilir. Bu nedenle 9-12 ay arasında en az bir kez kan sayımı yapılmalıdır.
ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tüm anemi çeşitlerinde en sık görülen belirti, halsizlik ve yorgunluk hissidir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda anemi bulguları arasında iştahsızlık, gelişme ve büyüme de yavaşlama, katılma nöbetleri ve sık enfeksiyon geçirme bulunabilir.
Demir eksikliği anemisi bulunan kişiler toprak, buz, kahve telvesi, kağıt, kireç, kül ve boya gibi yiyecek olan maddelere ilgi duyabilirler. Yiyecek olmayan maddeleri yeme alışkanlığına 'PİKA' denilmektedir. Pikası olan kişilerde demir ve çinko eksikliği mutlaka araştırılmalıdır.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ TANISI NASIL KONUR?
Demir eksikliği anemisinin tanısında tam kan sayımı, serum demir düzeyi, demir bağlama kapasitesi ve serum ferritin düzeyi ölçülmelidir.
Ferritin, vücut demir depolarını ölçen bir testtir. Enfeksiyon sırasında ferritin düzeyi artar. Bu nedenle demir testleri çocuğun enfeksiyonunun olmadığı bir dönemde yapılmalıdır.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ ÇOCUKLARDA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Demir içeren damla, şurup veya kapsüllerle demir eksikliği anemisinin tedavisi gerçekleştirilir. Hastanın hemoglobin düzeyi yaşa ve cinsiyetine göre normale ulaştığında, almakta olduğu demir dozu yarıya düşürülerek bir ay daha demir verilir. Böylece hastanın demir depoları da doldurulur ve demir tedavisi keislir. Demir eksikliği anemisinin tedavi süresi 2-3 aydır.
Ayrıca hastanın beslenme tarzı değiştirilmeli günde 500 ml'den fazla inek sütü içmemesi, demirden zengin kırmızı eti haftada en az üç kez tüketmesi önerilir.
Demir tedavisine bağlı olarak çocukların dişlerinin boyanabileceği ve kaka renginin siyaha dönebileceği konusunda aileler uyarılmalıdır.
Çocukların dişlerini fırçalaması ile dişlerdeki renk değişikliklerinin düzelebileceği ve bu boyanmanın kalıcı olmadığı konusunda da gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.
Demir, C vitamininden zengin meyve sebzelerle birlikte verildiğinde demir emiliminin daha iyi olduğu da akılda tutulmalıdır.