BEBEKLER DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE NASIL RAHATLATILIR?

Bebeğinizin diş çıkardığını nasıl anlarsınız? Diş çıkarma dönemindeki bir bebek hangi yöntemlerle rahatlayabilir? Bebeği diş çıkarma belirtileri göstermeye başlayan her anne ve babanın bu zorlu süreçte neler yapmalı? Tüm cevapları yazımızda bulacaksınız.

BEBEKLER DİŞ ÇIKARMAYA NE ZAMAN BAŞLAR?

           

            Genellikle bebekleder, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bebeklerde diş çıkarma genetik faktörlere bağlı olmakla birlikte, anne babanın ve varsa diğer çocukların ilk dişlerini çıkarma zamanı, bebeğin ilk dişinin ne zaman çıkacağı konusunda ipucu verir.

            2 aylıktan 14 aylığa kadar, diş çıkarma sürecine yeni giren bebekler olabilir. Diş çıkarma dönemi, 20 süt dişi tamamlanana kadar, 27-28 aylığa kadar devam eder. Bebeklerin dişleri tek tek, 1-2 ay ara vererek ya da aynı anda çıkabilir.

            Diş çıkarma döneminde bebeklerin iştahı azalabilir, bebeğiniz genellikle sulu gıdaları tercih eder, eğer emiyorsa sürekli memede kalmak isteyebilir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri çok çeşitli gerçekleşir, bu belirtiler bebekten bebeğe değişir.

 

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ

            Bebeğiniz 6-7 aylık olduysa, bazı anlam veremediğiniz değişiklikler görüyorsanız; tebrikler, bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir. İşte bebeklerde diş çıkarma belirtileri;

  • Ateş (Ateş genellikle 38 dereceyi geçmez ve çok dirençli olmaz)
  • Aşırı salya akıtmak
  • Salya akıtmaya bağlı olarak ağız kenarında kızarıklıklar oluşması
  • Dişin çıkma süreci boyunca görülen, özellikle geceleri yoğunlaşan huzursuzluk
  • Diş eti kaşıntısına bağlı elin ya da parmakların sürekli ağıza girmesi, her şeyi ısırma isteği
  • Diş eti ağrısı (Ağrı bazen kulaklara da yansır ve bebekler kulaklarını tutabilir)
  • Hafif ishal (Günlük her gün yaptığı kıvamı biraz cıvıklaşabilir)
  • Diş etinde şişme
  • İştahsızlık

 

 

 

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE BEBEKLER NASIL RAHATLATILABİLİR?

Diş çıkarma dönemine gelmiş bebeğe; diş etlerine sürülen ve bebeğin diş eti ağrısını hafifletecek jeller kullanılabilir. Bebeğin ağzı içinde eriyen, içeriğinde kalsiyum ve papatya bulunan ve diş etlerini rahatlatan granüller de kullanılabilir.

 

            Diş kaşıyıcılar halen kullanılmakta ancak boyalı, kimyasal içeren, kötü malzemelerden üretilmiş diş kaşıyıcılardan uzak durulmalıdır. Havuç, kereviz sapı gibi sert gıdalar bebeğin eline verilebilir. Ancak bu gıda malzemeleri bebeğinizin elindeyken yanında olmalısınız, aksi takdirde bu yiyecekler bebeğinizin boğazına kaçabilir.

 

            HANGİ DURUMDA DOKTORA GİTMELİSİNİZ?

 

            Diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşinin yükseldiğini biliyoruz. Ancak düşmeyen ateş ve başka belirtilerle birlikte artan şikayetleriniz varsa doktorunuza danışmalısınız. Eğer bebeğin koltuk altından bakılan ateşi 38 derece ve üzerindeyse, ishali çok sulu ve çok sıksa, öksürük, burun akıntısı, kusma gibi şikayetler eşlik ediyorsa; mutlaka doktorunuza başvurun. Çünkü eşlik eden bir enfeksiyon olabilir. Diş çıkarma dönemlerinde, bebeklerin bağılıklık sistemleri zayıfladığı için enfeksiyona yatkın olurlar.