HAMİLELİKTE GRİP NASIL ATLATILIR, NELER İYİ GELİR?
Miniğinizi kucağınıza alacağınız günler için takvim sayarken kendinize ne kadar dikkat etseniz de hamileyken grip olmak çoğu hamilenin başına geliyor. Ancak hamilelikte grip nasıl atlatılır, nelere dikkat etmelisiniz, hamileler grip olduğunda neler iyi gelir? Bu konuda bilmeniz gereken tüm hususları yazımızda bulacaksınız.
HAMİLELİKTE GRİP NASIL ATLATILIR?
Grip ne nezle başta olmak üzere kış hastalıkları, kronik hastalıkları olanlar, bebek, çocuk, ileri yaş grubu ve özellikle hamileler için daha ciddi tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Tüm bu grupların içerisinde hamilelik bir adım öne çıkıyor çünkü gebelik sürecinde uygulanabilecek tedavi metotları daha sınırlı olabiliyor. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının kış hastalıklarına karşı çok daha dikkatli olması gerekliği, önlemlerin hasta olmadan önce alınması gerekiyor.
Grip, çoğunlukla ağır semptomlarla ilerleyen bir hastalıktır. Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtilerle bireyleri çok zorlayan grip, hamilelerde çok daha ağır seyredebilir. Özellikle zatürre gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen ciddi bir virüs enfeksiyonu olduğunu unutmamak gereklidir. Grip olmuş bir hamilede öncelikle yüksek ateş, baş ağrısı ve titremem gözlemlenebilir. Bunların yanı sıra vücudun genelinde kırgınlık, halsizlik, kas-eklem ağrıları, ışığa duyarlı olma, burunda tıkanma, burun akıntısı, öksürük ve boğazda agrı da meydana gelebilir. Ayrıca hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığı bebeğe geçirme riski fazladır.
HAMİLEYKEN GRİP OLDUYSANIZ KOLAYCA ATLATMAK İÇİN;
Soğuk algınlığı ve grip yakınmalarının daha hafif ve daha az rahatsızlık verecek şekilde atlatılması için şu destek tedaviler uygulanmalıdır:
- Bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmalıdır.
- Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir.
- En iyi ve en etkili destek tedavisi dinlenmedir ve mümkünse yatarak dinlenilmelidir.
- Yatarken başı yukarıda tutmak (ya da 2 yastıkla uyumak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltır.
- Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir.
- Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.
- Yeteri kadar sıvı alınımına özen gösterilmelidir.
- Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanılabilir.
- Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilir.
- Şikayetler düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.
HAMİLELİKTE GRİPTEN KORUNMAK İÇİN
Hamile kişiler için gribe karşı koruyucu önlemler almak grip tedavisinden çok daha kolaydır. Bunun için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Mümkünse grip olan birinden uzak durun.
- Ellerinizi sık sık yıkayın.
- Kirli bir doku ile temas olursa ellerinizi yıkayın.
- Evinizdeki ve ofis alanınızdaki yüzeyleri sık sık temizleyin.
- Çatal, bıçak, bardak veya tabakları soğuk algınlığı olan biriyle paylaşmayın.
- Havluları paylaşmaktan kaçının. Kendi ellerinizi kurutmak için kendi havlunuzu ya da kağıt havlu kullanın.
HAMİLELİKTE BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN DOĞAL BESİNLER
Hamilelikte doğru beslenerek gripten korunmak mümkündür. Bol su içmek, proteinden zengn beslenmek, bol meyve, sebze tüketmek ve dinlenmek gereklidir. Bu dönemde anne adayları, bebeğin de sağlığını olumsuz etkilemeyecek ve doktorlarına danışarak da bazı bitki çayları tüketebilir. Günde iki fincandan fazla olmamak şartıyla; zencefil, ıhlamur, kuşburnu ve kekik çayı tüketimi anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirir.